Διανομές για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης(Edu-Distributions)

Tα Edu-Distributions είναι εξειδικευμένες διανομές Linux διαθέσιμες για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης (προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, tεχνική δευτεροβάθμια επαγγελματική, τεχνική μεταλυκειακή εκπαίδευση) οι οποίες περιέχουν όλο το εγκεκριμένο από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. λογισμικό, που κατά καιρούς, μέσω των διαφόρων δράσεων έχει δημιουργηθεί, καθώς και άλλο ψηφιακό υλικό (π.χ. ebooks) αλλά και δημοφιλές λογισμικό που βρίσκεται ελεύθερο προς χρήση στο διαδίκτυο. Επιπλέον διατίθεται και εξειδικευμένη διανομή για προγραμματιστές που παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για ανάπτυξη λογισμικού ανοικτού κώδικα.

Ελληνικές Εκπαιδευτικές disto – debian based

Ανακοίνωση HELLUG

Η Γενική Συνέλευση 2017 του Συλλόγου, θα μεταδοθεί στις 02/04/2017, από τις 17:00 (ώρα ελλάδος) εώς την λήξη της, μέσω τις ιστοσελίδας https://stream.lnx.gr. Επιπλέων, πατώντας το πλήκτρο Έκκίνηση θα υπάρχει άμεσα η σύνδεση συμμετοχής μέσω καναλιού IRC (#hellug @ freenode). Η δυνατότητα αυτή παρέχεται κυρίως για τα εκτός Αθηνών ή στο Εξωτερικό μέλη,ώστε να συμμετέχουν στην Γ.Σ μέσω Διαδικτύου.

Με εκτίμηση,
Δ.Σ Hellug

DOWNLOAD LINKS LINUX ΔΙΑΝΟΜΩΝ

Για ευκολία και γρήγορη εύρεσή τους, δίνουμε τα download-links των πιο δημοφιλών Linux διανομών, μαζί με ορισμένες ακόμα που πιστεύουμε πως αξίζουν για να τους ρίξετε μια ματιά και φυσικά ορισμένες ειδικευμένες που ωστόσο απευθύνονται σε πολλούς, προσπαθώντας να καλύψουμε τις περισσότερες περιπτώσεις. Για πιο γρήγορη ευρετηρίαση, τις κατηγοριοποιήσαμε. Τα links που δίνονται είναι από τις επίσημες ιστοσελίδες τους. Εκεί θα βρείτε και τα αρχεία torrents τους (όσες διαθέτουν), αν δεν επιθυμείτε το download με direct-links.

Οι περισσότερες έχουν εκδόσεις και για 32b συστήματα, ενώ όλες για 64b φυσικά. Αν δεν ξέρετε τι αρχιτεκτονική έχει ο υπολογιστής σας, συνήθως αυτοί της τελευταίας δωδεκαετίας είναι πάντα 64b. Ωστόσο, μπορείτε να το δείτε και στις πληροφορίες του συστήματός σας, μα και δίνοντας (σε Linux), την ακόλουθη εντολή στο τερματικό / κονσόλα σας:

uname -m

Προφανώς πρέπει να μπουν με κάποια σειρά, μα αυτό δεν σημαίνει πως αυτή υποδεικνύει κάτι. ΔΕΝ υπάρχει κανόνας για το ποια είναι η καλύτερη διανομή. Αυτή είναι όποια σου ταιριάζει και την βρίσκεις καλή για εσένα. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσεις περισσότερες της μιας, μα αυτό είναι καλό για πολλούς και ευνοήτους λόγους.
Άλλωστε, το καλό με τις διανομές Linux είναι πως μπορείτε να τις δοκιμάσετε live, δηλαδή από κάποιο δισκάκι, usb-stick, sd-card είτε από οποιοδήποτε άλλο εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, χωρίς να επηρεάσετε το εγκαταστημένο λειτουργικό σας σύστημα και μπορώντας φυσικά να πειραματιστείτε άφοβα.

Τις διανομές που θα κατεβάσετε, θα πρέπει να τις «κάψετε» σε κάποιο cd δισκάκι ή σε ένα usb-stick (ή sd-card κλπ).
Όμως, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται το πιο πάνω εργαλείο (Unetbootin) που παραπέμπουμε για το «κάψιμο», να μην δουλέψει καλά, μπορείτε να δοκιμάσετε και το Etcher. Αν επιθυμείτε να έχετε σε κάποιο (μεγάλου μεγέθους προφανώς) usb-stick / sd-card ή εξωτερικό δίσκο, περισσότερες της μιας διανομής και να επιλέγετε ποια θέλετε, δείτε πώς μπορείτε να κάνετε multiboot usb-sticks, ενώ αν θέλετε από Windows ή OSX ή με άλλο εργαλείο, δείτε: #live-usb.

Θα πρέπει να λάβετε επίσης υπόψιν σας πως η ταχύτητά τους θα είναι αρκετά πιο αργή από μια κανονική εγκατάσταση, ενώ ρόλο σε αυτό παίζει αν είναι γραμμένη σε usb, sd, ή δισκάκι. Αν έχετε usb3, σαφώς και είναι προτιμότερο. Ρόλο φυσικά παίζει και το hardware του υπολογιστή σας.

Πηγή:http://osarena.net/download-links-linux-dianomon

Διανομή Ασφάλειας

H Διανομή Ασφάλειας είναι ένα σύνολο εφαρμογών και εργαλείων τα οποία είναι διαθέσιμα σαν debian package για το λειτουργικό σύστημα Ubuntu 14.04 και τα οποία αποσκοπούν στην ενίσχυση της ασφάλειας του μαθητικού / παιδικού υπολογιστή. Στην ουσία πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο parental control σύστημα το οποίο επιτρέπει: Έλεγχο της πρόσβασης των παιδιών και αποκλεισμό ανεπιθύμητων ιστόσελίδων (πορνογραφικού, στοιχηματικού, βίαου κλπ περιεχομένου) Δεδομένου ότι η Διανομή Ασφάλει…

Πηγή: https://ellak.gr/2015/05/dianomi-asfalias-ena-sinolo-efarmogon-ke-ergalion-diathesima-san-debian-package/

Debian 8 Jessie released

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του debian

Debian 8 Jessie released

April 25th, 2015

After almost 24 months of constant development the Debian project is proud to present its new stable version 8 (code name Jessie), which will be supported for the next 5 years thanks to the combined work of the Debian Security team and of the Debian Long Term Support team.

Jessie ships with a new default init system, systemd. The systemd suite provides many exciting features such as faster boot times, cgroups for services, and the possibility of isolating part of the services. The sysvinit init system is still available in Jessie.